آخرین بروز رسانی سه شنبه 02 مهر 1398
محمد کوچولو از دیگر نوزادان شریان دارای نقص مادرزادی با عنوان قلب یک بطنی بود به عبارت دیگر چون دهانه ورودی دریچه ائورت و دریچه ریوی در سمت راست قلب بود همزمان هم خون اکسیژن دار و هم خون بدون اکسیژن از هر دو دریچه عبور میکرد (در قلب سالم خون اکسیژن دار از دریچه آئورت میگذرد و وارد بدن می شود و خون غیر اکسیژن دار از دریچه ریوی میگذرد و وارد ریه ها میشود تا اکسیژن دار شود) و سوراخ بزرگی نیز بین دهلیزی داشت که خون از دهلیز چپ وارد دهلیز راست میشد بدین ترتیب حجم بسیاری از خون ورودی به قلب دوباره از همان سمت راست قلب خارج میشد (در قلب نرمال تمام خون خروجی اکسیژن دار از قلب از بطن چپ است). مطالعه مکانیسم این بیماری بسیار مهم است و بسیاری از نوزادان مبتلا به این بیماری مادرزادی هستند. روش عمل فانتن است.
همه مادران ما باید بدانند که پس از گذشت 57 روز قلب جنین آن هم با چه پیچیدگی و ظرافتی در شکم مادر بطور کامل شکل میگیرد. در روز 18-ام سمت چپ و سمت راست قلب ساخته می شود ولی هنوز تپشی ندارد! روز 22-ام تپیدن قلب جنین آغاز می شود و در این بین قلب یک حفره ای است و قرار است تا روز 30-ام بطن ها و دهلیزها طراحی شده و شکل گیرند. در بین روز 22-ام و 30-ام هست که مادران باید خیلی مراقب خودشان باشند چون امکان به وجود آمدن سوراخ های بین بطنی VSD و دهلیزی ASD و جابه جایی بطن ها Anatomaical LV و جابه جایی سرخرگ و سیاهرگ TGA در این روزهاست!!
در یکی از نقص های مادرزادی قلبی پیچیده که در آن خون از شریان های وریدی مستقیما از دهلیز راست با متد فونتان، بدون عبور از حفره بطن راست به سمت شریان های ریوی هدایت می شود. این روش اولین بار در سال 1971 توسط دکتر فرانسیس ماری فونتان ارایه شد .زهرا کوچولوی 9 ساله یکی از کودکان شریان بود که دارای این نقص قلبی مادرزادی بود توسط پروفسور ویلیام نویک با موفقیت عمل شد.
مناطق آناتومیکال سوراخ های بین بطنی:
سپتوم بین بطنی دارای ساختار پیچیده منحنی شکلی است که به 4 ناحیه براساس نشانه های آناتومیک در بطن راست (RV) می توان آن را تقسیم کرد. بطن راست دارای تجمع زیادی از ترابکیولا است. بخش تنومند و قوی آن به صورت کلافی Y –شکل است که کرانه سپتوم بین بطنی نامیده می شود و به سمت راس قلب (آپکس) پیش می رود و کرانه ای را می سازد که محل اشتراک تعداد زیادی از باندها از بافت های همبند در نزدیک آپکس قلب می باشد.